Турските въоръжени сили са започнали нова, четвърта поред операция на сирийска

...
Турските въоръжени сили са започнали нова, четвърта поред операция на сирийска
Коментари Харесай

Турция информира за свален сирийски самолет, Дамаск отрича

Турските въоръжени сили са почнали нова, четвърта поред операция на сирийска територия, като този път директна цел е режимът на президента Башар ал Асад. Това заяви министърът на защитата на страната Хулуси Акар, представен от Анадолската организация. По-рано през днешния ден турски медии и " Ройтерс " оповестиха за свален сирийски изтребител над провинция Идлиб. Дамаск отхвърля това да се е случвало и твърди, че е свален само турски безпилотен аероплан в района. За " Ройтерс " свидетел изяснява, че падналата в Северозападна Сирия машина е разследващ аероплан на Асад, само че това е станало по простъпка - по него са стреляли противовъздушни системи от територия под контрола на подкрепяни от Турция бунтовници.

Турският министър на националната защита Хулуси Акар разгласи, че от 27 февруари се организира интервенция „ Пролетен Щит " в Северозападна Сирия, съобщи " Фокус ". Министърът съобщи, че интервенцията е почнала в отговор на „ подлия въздушен удар “ по позициите на турската войска, която лиши живота на 36 турски военнослужещи на 27 февруари в зоната на деескалация Идлиб. Засилените военни дейности в региона докара до вълна от мигранти на границата сред Турция и Гърция и до засилени ограничения по българо-турската граница. 

„ Турция не преследва задачата за въоръжена борба с Русия в Сирия. Нашата задача е да предотвратим закононарушенията на режима на Башар Асад, да премахнем радикализацията и да предотвратим миграцията. Турските въоръжени сили се основават на правото на самоотбрана. Нашата цел са единствено последователите на Асад, които нападат местата на дислокация на турската войска. Турският министър на защитата съобщи, че от началото на интервенцията са унищожени 1 дрон, 8 хеликоптера, 103 танка, 72 гаубични артилерийски системи, 3 системи за противовъздушна защита, обезвредени са 2221 бойци от сирийския режим.

„ Въз основа на правото на самоотбрана Турция ще нанесе мощни удари в отговор на всевъзможни офанзиви против местоположението на войските в зоната за деескалация Идлиб, в това число в зоната на наблюдателните пунктове. Не може да има подозрение за това! Турция чака Русия да употребява всички лостове за въздействие върху режима на Башар Асад, с цел да спре офанзивите в зоната за деескалация Идлиб и да изтегли силите на Асад отвън зоната, посочена в Сочинските съглашения “, сподели министърът.

Турция към този момент извърши три военни интервенции в Сирия: „ Ефратският щит “, „ Маслинова клонка “ и „ Мирна пролет “. В резултат на това бе основана охранителна буферна зона сред граничните градове Аазаз и Джараблус, а Африн бе окупиран и територията източно от река Ефрат взета под надзор.

Катарската телевизия " Ал Джазира ", цитирайки сирийската организация САНА, оповестява още, че държавното управление на Асад е затворило въздушното пространство над Идлиб и счита да нападна " всеки аероплан, който наруши въздушното ни пространство ", защото " ще се смята за неприятелски полет и би трябвало да бъде свален ".

Русия не реагира на турското изказване в първите минути след него. В последните дни обаче набъбна рискът от директна борба сред Анкара, съперник на режима на Асад, и Москва, която го поддържа, в провинция Идлиб.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР